Artikel AD, 16.12.2021

Forza De Bilt wil de eigen inwoners meer voorrang geven voor sociale huurwoningen: de wachttijd is opgelopen naar 11 jaar en gaat alleen nog maar verder stijgen, is de verwachting. Hier het amendement dat Forza in de komende raad gaat indienen.

Het amendement wil de zgn. ‘kernbinding’, dat zijn woningen voor de eigen inwoners, voor alle kernen te laten gelden, en niet alleen voor de 4 ‘kleine kernen: Westbroek, Hollandsche Rading, Groenekan en Maartensdijk. De Bilt en Bilthoven worden in dit plan toegevoegd.

Er blijven overigens genoeg ‘regionale’ woningen over: de woningen voor eigen inwoners mogen helaas wettelijk gezien maar 25% van de huurvoorraad uitmaken. Er blijft dus 75% over van de regio. Naar de smaak van Forza zou dat nog minder mogen zijn, maar daarvoor zou de wet moeten worden veranderd.

De argumenten zijn bekend:

  • De wachttijd voor een sociale huurwoning is in De Bilt gestegen naar 11 jaar
  • De Bilt zit in een woonregio (U16) met ongeveer 922.000 inwoners;  De Bilt telt er momenteel 43.136
  • Onze gemeente is zeer in trek bij de overige gemeenten (groene omgeving, ruime woningen), waardoor eigen inwoners lang moeten wachten
  • De gemeente mag maximaal 25% van de sociale huurvoorraad bestemmen voor eigen inwoners, volgens de Huisvestingsverordening Regio Utrecht 2022, Gemeente De Bilt (zie hieronder). Momenteel gebeurt dat in de kernen Westbroek, Hollandsche Rading, Groenekan en (binnenkort) Maartensdijk
  • Voor 1 juli 2015 hanteerde een aantal gemeenten de definitie van 2000 inwoners als grens voor een ‘kleine gemeenschap’ met een beperkt aantal kernen als gevolg. Dat is met de Wet geen beperking meer; wettelijk gezien zit er dus geen grens op het te bestemmen gebied waar de bindingsregeling geldt
  • Door de bindingsregel toe te passen in de gehele gemeente worden de lokale woningzoekenden beter bediend: ze maken meer kans op een woning binnen de eigen gemeente
  • Mochten andere gemeenten in de U16 dit voorbeeld zouden volgen is er geen probleem: er blijft 75% over voor regionale verhuisbewegingen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu