VVD-wethouder stapt op: geheime afspraak en enorm wachtgeld. Ongehoord!


Wethouder Landwehr verlaat De Bilt, vanwege een tot dusverre onbekende, dus geheime afspraak tussen hem en de VVD, zo meldt de site van De Bilt en hijzelf in een brief aan de raad.
Bij zijn aantreden heeft hij daarover de raad niet ingelicht, hetgeen wel een wettelijke verplichting is.

Wachtgeld oude en nieuwe wethouder
Landwehr heeft tot zijn pensioen nog recht op zo’n 250.000 euro aan wachtgeld en zijn opvolger gaat ook zo’n 60.000 euro verdienen (nog afgezien van diens evt. wachtgeld van 2 jaar): een gigantische kostenpost voor de gemeente: en dat in een tijd waarin veel bezuinigd is en veel burgers en ondernemers het financieel moeilijk hebben. Welke partij kan met zo’n verkwisting accoord gaan?

Geheime afspraak
Wethouder Landwehr gaf in zijn ontslagbrief aan dat er ‘in 2018 de afspraak met de VVD-fractie is gemaakt om de functie van wethouder in de gemeente De Bilt voor drie jaar te vervullen. Volgens de afspraak is nu het moment gekomen om de functie van wethouder over te dragen en daarom dien ik mijn ontslag in.’

De VVD heeft kennelijk willens en wetens vanaf 2018 de raad, de coalitiepartners en de Biltse burgers voorgelogen en nooit verteld dat de wethouder na 3 jaar zou opstappen. Ook Landwehr zelf zweeg in alle talen over zijn geplande vertrek na 3 jaar. Daarom zal Forza de wethouder middels een motie oproepen vrijwillig af te zien van zijn wachtgeldregelingen en wil Forza in het geheel afzien van het aanstellen van een nieuwe wethouder, omdat de verkiezingen aanstaande zijn en de portefeuille met gemak kan worden verdeeld over de andere wethouders.

Ook is een minderheidscoalitie voor de laatste maanden van deze periode een prima optie, en kan heel verfrissend zijn voor De Bilt. Forza roept alle partijen dan ook op geen nieuwe wethouder te installeren in de komende raad!

Peter Schlamilch, fractievoorzitter van Forza: ‘Omdat zijn vertrek niet onverwacht is maar gepland, is er volgens ons geen moreel recht op wachtgeld. Als een wethouder wordt weggestuurd is dat een andere zaak, maar dit vertrek is een opzetje binnen de VVD om, zoals Landwehr bij RTV Utrecht zegt, ‘opgevolgd te worden door iemand die het gezicht van de VVD in De Bilt gaat worden.’

‘Absurd’, zegt Schlamilch, ‘het college van B&W is geen opleidingsinstituut voor VVD’ers op kosten van de belastingbetaler’.

Forza gaat uitzoeken welke geheime afspraak er destijds is gemaakt, wie ervan af wisten en natuurlijk waarom dit nooit aan de raad is gemeld. Als we dit vooraf hadden geweten hadden we nooit een wethouder aangesteld die 3 jaar werkte en daarna 3 jaar wachtgeld zou ontvangen.

Schlamilch: ‘Dit is de Rutte-doctrine ten voeten uit: We rule this country. Geld speelt geen rol, want het is ‘maar’ belastinggeld. Zomaar een wethouder vervangen, wat tonnen gaat kosten, zonder enige noodzaak, behalve dan dat de VVD de nieuwe man wil inwerken, terwijl de gemeente bijna failliet is. Schande!’

Lees hier de ontslagbrief van wethouder Landwehr, met daarin de verwijzing naar de geheime afspraak.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu