De Bilt moet een referendum krijgen!

Forza De Bilt is voor democratische vernieuwing en voor het betrekken van burgers bij de besluitvorming door de overheid. In het huidig tijdsgewricht blijkt dat burgers zich soms onvoldoende gehoord voelen door hun overheid, en dat de vierjaarlijkse beïnvloedingsmogelijkheden door verkiezingen dan te grofmazig blijken: burgers willen over belangrijke beslissingen in hun gemeente soms direct gehoord worden.

Het lokale referendum kan hiervoor een oplossing bieden: burgers krijgen hiermee de mogelijkheid om aan de noodrem te trekken indien hun politieke vertegenwoordigers een besluit hebben genomen dat in hun ogen verkeerd is.

In eerste instantie is het referendum nog slechts een advies van de bevolking aan de politiek, en zal dus voorlopig raadgevend zijn. De Nederlandse grondwet verbiedt namelijk eenvoudigweg een bindend referendum: ‘De leden stemmen zonder last’ (artikel 129 GW).

Natuurlijk mag een referendum nooit lichtvaardig gebruikt worden: voor een inleidend verzoek, het aantonen dat er binnen de bevolking enig draagvlak bestaat, wordt een aantal handtekeningen van 1% van het aantal kiesgerechtigden gevraagd, hetgeen in onze gemeente neerkomt op ongeveer 331 kiesgerechtigden (stand: Tweede Kamerverkiezingen 2021).

Het voorstel wordt in de komende raadsvergadering (25 maart 2021) in stemming gebracht. Daar is ook de exacte verordeningstekst met toelichting te vinden.

3 reacties. Reactie plaatsen

 • Kees van Dijk
  20 maart 2021 20:48

  Referendum ja

  Beantwoorden
 • Ik kan mijzelf er wel in vinden maar niet in het gepolder wat het meebrengt .

  Beantwoorden
  • Peter Schlamilch
   23 maart 2021 12:41

   Dat ben ik met je eens, maar bedenk wel dat het een uitzonderlijk middel moet blijven, dat misschien een keer in de paar jaar wordt ingeroepen door de burgers.
   Overigens staat in dit voorstel de bepaling dat het een ja/nee-vraag moet zijn, zodat geen onduidelijkheid over de uitslag bestaat.
   PS

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu