De meeste burgers doen het prima, maar een boete voor degene die zich niet aan de regels wil houden: waarschuwen helpt al jaren niet.
Handhaving in onze gemeente is al jaren beneden elk peil: hondenoverlast, parkeeroverlast, jongerenoverlast en ga zo maar door: steeds terugkerende ergernissen.

Handhaving in De Bilt is ver onder de maat: politie en boa’s zijn zeer gemotiveerd en doen hun best, maar ze zijn onderbezet waardoor we ze te weinig in de wijken zien. Daarom wil Forza dat de politie veel meer solosurveillance gaat doen: meer vervoermiddelen, dus meer plekken waar handhavers toezicht kunnen houden, dus meer veiligheid, ook in onze uitgestrekte en donkere buitengebieden.

Ook de tactiek van de politie moet veranderen: niet meer eindeloos in de auto zitten, maar op straat controles uitvoeren op rood licht, snelheid, hufterig gedrag en ga zo maar door, ook onopvallend. Bij calamiteiten spring je zó de auto weer in.

Concreet:

 • Handhaving is belangrijk: niet waarschuwen maar bekeuren
 • Ook kleine vergrijpen aanpakken, zoals jongerenoverlast, hondenoverlast en rommel op straat
 • Politie en boa’s zichtbaar op straat, dat voorkomt geweld en inbraken
 • Veel hogere straffen zijn nodig om onze maatschappij veilig te houden!
 • Er moet structureel meer blauw op straat komen: onze boa’s moeten ook ’s avonds en in het weekeinde gaan surveilleren: veel ouders laten hun kinderen al niet meer alleen door het donker fietsen
 • Politie en boa’s moeten ook echt optreden: het officiële gemeentelijke beleid* van eindeloos waarschuwen en gesprekken voeren moet veranderen; de meeste overtreders weten heus wel waar ze mee bezig zijn
 • Jongerenoverlast, hondenoverlast, hardrijden, parkeeroverlast, vuurwerkoverlast en sluipverkeer moeten streng aangepakt worden: niet waarschuwen maar bekeuren!
 • Hondenbelasting is een belangrijk instrument om het aantal honden controleerbaar te houden
 • Vuurwerk blijft toegestaan op 31 december, maar daarbuiten wordt streng gehandhaafd
 • Cameratoezicht voegt alleen op hele specifieke plekken iets toe in onze gemeente en helpt ook weinig: er wordt toch te weinig naar gekeken; meer toezicht door boa’s en politie helpt wel, daarom: politie en boa’s uit de auto en op straat, en meer solo-surveillance: dat verhoogt de pakkans en het gevoel van veiligheid
 • Geen ‘tijdelijke’ woningen voor asielzoekers: mensen horen niet in containers, dat levert grote doorstroming op en minder veiligheid

Wist u dat het er in dat officiële beleid staat:

Bij de uitoefening van hun taken gedragen de boa’s zich in eerste instantie als gastheer van deze gemeente. Uitgangspunt is dan ook om overtredingen in eerste aanleg op een vriendelijke manier in samenspraak met de overtreder op te lossen of juist te voorkomen door het actief verstrekken van informatie of het geven van aanwijzingen (preventie). Indien deze opstelling geen resultaat geeft of niet aangewezen is, omdat de overtreder zich bijvoorbeeld niets aantrekt van een eerder gegeven waarschuwing of de overtreding zich niet voor een dergelijke benadering leent, zullen de boa’s handhavend optreden op de manieren die daarvoor gegeven zijn. 

Bron: Jaarverslag Bijzondere Opsporingsambtenaren 2016, De Bilt, ongedateerd [sic!], plm. 02.06.2017

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu