Forza De Bilt heeft een initiatiefvoorstel ingediend om het referendum mogelijk te maken in De Bilt.

Met dit voorstel kunnen burgers zelf een referendum aanvragen indien hun politieke vertegenwoordigers een besluit hebben genomen dat in hun ogen verkeerd is. Het voorstel wordt 22 december in de gemeenteraad behandeld.

‘Burgers krijgen hiermee de mogelijkheid om aan de noodrem te trekken als dingen verkeerd dreigen te gaan in hun ogen,’ zegt Peter Schlamilch, fractieleider van Forza! ‘Momenteel voelen veel burgers zich onvoldoende gehoord door hun overheid, en 1 maal per 4 jaar verkiezingen is bij grote beslissingen soms te weinig. Denk maar aan de houten woningen die momenteel her en der in de gemeente worden neergezet voor o.a. statushouders en spoedzoekers, en wat te denken van een enorme moskee die bij hamerslag in de raad wordt besloten? Geef burgers een stem!’

‘Referenda mogen echter nooit door politici gebruikt worden om te voorkomen dat zij moeten doen waarvoor zij gekozen zijn: het volk vertegenwoordigen en besluiten nemen. Forza! is dan ook tegen referenda die door raad of College zelf, ‘van bovenaf’, uitgeschreven worden. Eerst moet de gemeenteraad kiezen, daarna kunnen burgers dat, als zij willen, corrigeren. Daarom wil Forza! inwoners van De Bilt de mogelijkheid geven om zelf een referendum te organiseren en is daarom voorstander van het raadgevende referendum.’

Forza! is voor democratische vernieuwing en voor het betrekken van burgers bij de besluitvorming door de overheid. Ook binnen de partij willen we de stem van de burger laten doorklinken. Forza! roept burgers dan ook op om actief mee te denken over dit plan: dat kan via de mail op meedenken@forzadebilt.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu